Opiskelu avoimessa yliopistossa

Aalto-yliopiston avoin yliopisto järjestää kauppatieteellisen, taiteiden ja tekniikan alan opintoja. Lisäksi tarjolla on kieli- ja viestintäopintoja. Opetus avoimessa yliopistossa vastaa niin laadullisesti kuin sisällöllisesti Aalto-yliopistossa annettavaa tutkinto-opetusta. 

  • Opinnot lähtevät liikkeelle kursseista ja niiden kuvauksista.  Kurssikuvauksen tietoihin kannattaa perehtyä hyvin ennen ilmoittautumista. Kannattaa katsoa myös, mitä kokonaisuuksia voi kursseista koostaa. Kiinnitäthän heti huomiota siihen, kuinka paljon luennoilla on oltava läsnä ja merkitse pakolliset luennot kalenteriin.
  • Kurssille ilmoittaudutaan Aimo-palvelussa kurssikuvauksessa olevien tietojen perusteella. Ensin rekisteröidytään Aimo-palvelun käyttäjäksi ja saadaan Aimo-käyttäjätunnus, jota tarvitaan myös kurssin tentti-ilmoittautumisissa. Valintaperusteena kursseille on ilmoittautumisjärjestys. Joillakin kursseilla on esitietovaatimuksia, jotka on mainittu kurssikuvauksessa.
  • Kurssi-ilmoittautumisen jälkeen kannattaa hankkia Aalto-käyttäjätunnus, jota tarvitaan mm. kurssien verkkoympäristöissä (MyCourses) ja opintorekisterin tulospalvelussa (WebOodi, josta löydät myös oman opiskelijanumerosi).
  • Varsinainen opiskelu alkaa pääsääntöisesti osallistumalla ensimmäiselle luennolle ja/tai opettajan antamilla ohjeistuksilla. Erillisiä kutsukirjeitä ei lähetetä. Aikataulutiedot ja kurssin opetusmenetelmätiedot ovat kurssikuvauksessa nähtävillä. Joillakin kursseilla voi olla ennakkotehtäviä tai -tentti, jotka on mainittu kurssikuvauksessa. Kurssin kirjallisuutta voi etsiä ja tiedustella mm. Aalto-yliopiston Oppimiskeskuksen kirjastopalveluista
  • Jos kurssilla on lopputenttejä, on muistettava ilmoittautua niihin viimeistään viikkoa ennen tenttipäivämäärää Aimo-palvelussa pääsääntöisesti Aimo-tunnuksen avulla. Itsenäisesti opiskeltavat kirjatentit ovat maksullisia ja koskevat vain yhtä tenttipäivää.
  • Suoritetusta kurssista tulee merkintä opintorekisteriin, josta saa pyydettäessä opintorekisteriotteen todistuksena suoritetuista opinnoista. Tarkistathan nopeasti kurssin päätyttyä tuloksesi rekisteristä, jos niistä on huomautettavaa.

Avoimessa yliopistossa voi opiskella omien tavoitteidensa ja kiinnostuksensa mukaisesti yksittäisiä kursseja tai opintokokonaisuuksia. Koko tutkinnon voi suorittaa vain hakeutumalla tutkinto-opiskelijaksi yliopistoon. Koska opiskelu avoimessa yliopistossa on sivutoimista, ei opiskelija ole oikeutettu Kansaneläkelaitoksen myöntämään opintotukeen.

Avoimen yliopiston opiskelua määrittää Avoimen yliopiston sekä opintojen ja opiskelun säännöstö

Avoimen yliopiston Usein kysyttyä - sivu voi auttaa myös opinnoissa alkuun. Yksittäisen kurssin kannalta keskeiset tiedot ovat aina kurssikuvauksessa.

Aalto-yliopiston avoin yliopisto pidättää itselleen oikeuden muuttaa ennalta ilmoitettua opetusohjelmaa.

Tentit

Tiedot tentteihin liittyvistä käytänteistä löytyvät koulutusalakohtaisilta alasivuilta:

kauppatieteellisen alan tentit

taiteiden alan tentit

tekniikan alan tentit

kielikurssien tentit

Opintoja syksyllä, keväällä, kesällä

Avoimessa yliopistossa voit opiskella ympärivuotisesti. Avoimen yliopiston kurssivalikoimaan voi tutustua Kurssit  - sivulla, jossa on esiteltynä kolmen lukukauden tarjonta.

Avoimessa yliopistossa voi opiskella Avoimen yliopiston omilla kursseilla ja erikseen määritellyillä tutkinto-opetuksen kursseilla. Avoimen yliopiston omilla kursseilla opetus järjestetään pääsääntöisesti arki-iltaisin klo 16 jälkeen ja joskus myös lauantaisin. Tutkinto-opetuksen kurssien opetus järjestetään yleensä arkisin päivällä (ma-pe). Koska opiskelu avoimessa yliopistossa on sivutoimista, ei opiskelija ole oikeutettu Kansaneläkelaitoksen myöntämään opintotukeen.

Avoimen yliopiston opinto-oikeus

Opinto-oikeus syntyy kun hakija ilmoittautuu kurssille, maksaa opintomaksun ja saa osallistumisvahvistuksen. Opinto-oikeus on kurssikohtainen ja sillä on tietty voimassaoloaika.

Aalto-käyttäjätunnus ja oppimisympäristöt verkossa

Opinto-oikeuden myötä opiskelija saa Aalto-käyttäjätunnuksen. Katso täältä mitä järjestelmiä voit tarvita opiskelussa ja mitä Aalto-tunnuksen avulla voi tehdä.

Opetustilat kampuksilla

Aalto-yliopiston avoimen yliopiston kursseja järjestetään Otaniemen kampuksella Espoossa ja Töölön kampuksella Helsingissä. Väyläopiskelijoille on paikkoja myös Mikkelissä järjestettävillä tutkinto-opetuksen kursseilla. Tutustu opetuspaikkoihin.
Avoimen yliopiston lähiopetus siirtyy vaiheittain Otaniemen kampukselle vuoden 2019 alkuun mennessä (taiteen kurssit v. 2018 ja kauppatieteen kurssit v. 2019). Kurssien opetuspaikat ilmoitetaan kurssikuvauksissa hyvissä ajoin.

Kurssien oppimateriaalit

Kurssikuvauksissa kerrotaan kurssikohtaisista oppimateriaaleista, joista osa voi olla jaettavana kurssin oppimisympäristössä.  Katso lisää opiskelijan tietojärjestelmät - sivuilta.

Aalto-yliopiston Oppimiskeskuksen kirjastopalvelut

Kirjastopalvelut Aalto-yliopistossa ovat Aalto-yliopiston oppimiskeskuksessa. Kirjastopalvelujen lisäksi oppimiskeskus tarjoaa asiakkailleen laitteita ja tiloja opiskeluun ja työskentelyyn.

Tietoa oppimiskeskuksen kirjastopalveluista ja muista palveluista sekä aukioloajat https://learningcentre.aalto.fi/fi/

Kurssikirjat ovat erittäin suosittuja, joten kannattaa lainata/varata kirjat ajoissa. Kirjoja voi etsiä myös esimerkiksi pääkaupunkiseudun kirjastoista. Monet kurssikirjoista löytyvät myös muiden yliopistojen kirjastoista (esim. Hanken, Helsingin yliopisto).

Aalto-yliopiston avoimen yliopiston opinto-oikeus oikeuttaa oppimiskeskuksen hankkimien elektronisten aineistojen käyttöön. Opiskelijan palveluista löydät tietoa mm. elektronisten aineistojen käytöstä. Lisäksi kannattaa tutustua. tiedonhankintaoppaaseen 

Oppimiskeskuksen sivuilla on esim. kauppatieteen opas, johon on koottu keskeiset kauppatieteiden aineistot sekä tiedonhakuun liittyviä ohjeita ja hyödyllisiä linkkejä.

Aalto-yliopiston opetusmonisteet Unigrafiasta

Aalto-yliopiston opetusmonisteet (prujut) monistaa Unigrafia Oy, jonka omistavat Aalto-yliopisto ja Helsingin yliopisto. Opiskelija voi tilata monisteen Unigrafian verkkokirjakaupasta http://kirjakauppa.unigrafia.fi/. Toimituksen voi tilata kotiin postitse tai kampuksella olevaan Unigrafian palvelupisteeseen.

Harjoitustöiden säilyttäminen

Taidealan osalta (opetus Arabian kampuksella) harjoitustöitä, portfolioita yms. aineistoa ei arkistoida Avoimen yliopiston toimistoon. Opiskelijan tulee noutaa työt arvioinnin jälkeen kahden kuukauden kuluessa. Jos opiskelija haluaa että aineisto palautetaan postitse, siitä tulee sopia erikseen.

Kauppatieteellisen alan osalta opettaja antaa tarkemmat ohjeet siitä, ovatko harjoitustyöt nähtävillä pyynnöstä Avoimen yliopiston Töölön kampuksen toimipisteellä.

Suoritustavat, opintosuoritusotteet ja todistukset

Suoritustapa vaihtelee kursseittain ja käy ilmi kurssikuvauksesta.

Aalto-yliopiston varmentama opintosuoritusote on virallinen todistus suoritetuista opinnoista. Voit pyytää virallisen, leimoilla varustetun opintosuoritusotteen Avoimen yliopiston toimistosta. WebOodissa voit katsoa opintosuorituksiasi ja tilata sähköpostiisi epävirallisen suoritusotteen.

Suoritetusta opintokokonaisuudesta (sivuopintokokonaisuus tai esim. muutosjohtamisen moduuli) annetaan pyydettäessä erillinen todistus. Toimitusaika on n. 2 viikkoa.

Opinto-oikeuden saanut opiskelija voi pyytää opiskelutodistuksen avoimen yliopiston toimistosta. Todistus lähetetään kirjeenä avoimen yliopiston rekisterissä olevaan osoitteeseen.

Arvostelu

Avoimen yliopiston opintosuoritus arvostellaan samoin perustein kuin tutkinto-opetuksessakin. Opintosuoritus arvioidaan numeroin 0-5 tai asteikolla hyväksytty/hylätty.

Avoimen yliopiston opintosuoritukset tutkinnon osana

Avoimessa yliopistossa suoritettuja opintoja voidaan myöhemmin hyväksilukea tutkintoon. Päätös hyväksiluvusta tehdään aina siinä yksikössä, joka myöntää tutkinnon.

Opintoihin liittyviä käsitteitä

Opiskeluun liittyy useita keskeisiä käsitteitä, jotka on hyvä tuntea opintojen alussa. Voit lukea täältä lisää käsitteistä.

Opiskeluintoa ja apua

Lue lisää siitä, millaista apua ja innostusta on mahdollista saada opintoihin.

Opintoneuvonta ja tapahtumat

Koulutusalakohtaista opintoneuvontaa annetaan sähköpostitse, puhelimitse ja sopimuksen mukaan toimipisteissä (yhteystiedot). Tapaamisaika henkilökohtaista neuvontaa varten tulee sopia etukäteen. Ennen tapaamista kannattaa pohtia omia opiskelutavoitteita.

Aalto-yliopiston avoimen yliopiston opintoneuvonnan sähköposti on opintoneuvonta.avoin [at] aalto [dot] fi
Huom. opintoneuvonta on kesätauolla 6.7.-6.8.2018. Katso muut poikkeavat palveluajat Yhteystiedot-sivulta.

Kannattaa katsoa myös Usein kysyttyä - sivun sisältöjä.
 

Messutapahtumat

Avoin yliopisto on mukana mm. seuraavissa messutapahtumissa:

- Studia (vuosittain Helsingin Messukeskuksessa järjestettävä opiskelu- ja uratapahtuma)

- Avoimen opintopolut (viimeksi Kampin keskuksessa 24.3.2018).

Opintososiaaliset edut ja tuet

Lue lisää siitä, mitä etuja ja tukia Avoimen yliopiston opiskelija voi hakea.

Anna palautetta

Kaikki palaute on tärkeää Avoimelle yliopistolle. Otathan yhteyttä Avoimen yliopiston palvelupisteeseen, jos tarvitset apua opinnoissasi.

Sivusta vastaa: | Viimeksi päivitetty: 26.06.2018.